KOOIKERHONDJE

        Kooikerhondje on ketterä ja vilkasluonteinen spanieli, joka on jalostettu lintukoiraksi, sorsalintujen houkuttelijaksi. Rotu on lähtöisin Hollannista, rotumääritelmä on hyväksytty 18.6.1966 . Nykyisin kooikerhondje on rodultaan sekä määrältään että laadultaan vakiintunut.

        Kooikerhondje on väritykseltään valkoinen jossa selvästi erottuvat oranssinpunaiset läiskät. Valkoinen väri ei kuitenkaan saa olla vallitseva! Mustavalkoisuus tai kolmivärisyys ei ole sallittua. Karva on keskipitkää, hieman aaltoilevaa tai suoraa, ei kiharoita, ihonmyötäinen. Erittäin helppohoitoinen.  Poskienmyötäiset korvat ovat pitkähapsuiset ja mustat korvankärkikarvat ( korvakorut ) ovat suotavat. Korvissa ei saa olla valkoista väriä, otsapiirto toivottava. Oranssinpunaiset läiskät ovat vastasyntyneellä pennulla tummanruskeat, vaalenevat punertaviksi luovutusikään mennessä.

        Kooikerhondje on Suomessa suosittu rotu agilitykoirana! Myös metsästäjät ovat löytäneet rodulle käyttöä sorsastuksessa sekä jäniksen ajajana. Kooikerhondje on myös korkealle palkittu mejä-kokeissa. Rotu on erinomainen valinta luonnossa liikkuvalle sekä lenkkeilyä harrastavalle, energiaa riittää pitkällekkin lenkille.  Helposti koulutettavana soveltuu erinomaisesti tottelevaisuuskoulutukseen.

        Kooikerhondje on harvinainen rotu Suomessa, noin 130 rekisteröity , mutta määrä lisääntyy huimaa vauhtia. Useita pentueita rekisteröidään vuosittain. Suomessa on muutama rodun vastuuntuntoista kasvattajaa.

        Kooikerhondje on luonteeltaan hieman poikkeava muihin spanielikoirarotuihin verrattuna. Kiintyy tiukasti omaan perheeseen, on usein hieman pidättyväinen vieraita ihmisiä kohtaan. Mutta hyväluonteinen, ei äänekäs sekä ehdottomasti valpas. Mielestäni kooikerhondje on erinomainen rotuvalinta lapsiperheelle!

 Enemmän tietoa sekä tarkan rotumääritelmän löydät Suomen Kooikerhondje ry. kotisivuilta.

                          Anne Trygg