BULLTERRIERI

Rotuna bullterrieri on suhteellisen nuori. 1800-luvun puolivälissä oli Englannissa monenlaisia koiria kuten White English Terrier, Bull and Terrier dog, Black and Tan Terrier sekä bulldog.

Monia näistä koirista käytettiin koirataisteluissa sekä härkiä että karhujahdeissa. jokaisessa Englannin pikkukylässä oli siihen aikaan koiratappeluja. Taistelukoirien ulkonäölle ei pantu mitään painoa, tärkeää oli koiran kyky selvitä tärkeästä taistelusta. koiratappelut olivat suosittua kansanviihdettä ja päättyivät yleensä toisen koiran kuolemaan.

Yllälueteltujen koirarotujen sekoituksesta syntyi vähitellen bullterrieri. Ilmeisesti myös greyhound ja dalmatialainen ovat kuvassa mukana.

Sanotaan, että englantilainen James Hinks on nykyaikaisen bullterrierin luoja. 1862 hän esitteli uudentyyppisen bullterrierin. Se oli helpompi, mukautuvaisempi ja diplomaattisempi ja sitä paitsi kokovalkea.

Kaikki eivät ihastuneet uuteen tyyppiin, vaan monet erityisesti kaivostyöläiset, jatkoivat vanhaa tyyppiä, josta vähitellen tuli meidän päiviemme Staffordshiren bullterrieri.

Monen vuoden ajan hyväksyttiin vain kokovalkoinen bullterrieri. Sen vuoksi vasta vuonna 1931 värillisestä bullterrieristä tuli voittaja näyttelyssä Englannissa. Pitkään valkoista bullterrieriä pidettiin myös hienostuneempana kuin värillistä. Nykyään molemmat värit hyväksytään tasavertaisina.

Olemme jättäneet taistelukamppailuiden ja härkä- ja karhujahtien veriset ajat kauas taaksemme, mutta ei tule unohtaa, että bullterrierimme on näiden gladiaattoreiden tuote. Munanmuotoisen päänsä se sai, jotta vastustajan hampaat eivät saisi siitä otetta. Pienet, syvällä olevat silmät sillä on samasta syystä. Lahjomattoman luonteensa se osoittaa iloisella ystävyydellään ja vertaansa vailla olevalla seurustelutaidollaan.

Näyttelyringissä antaa se edelleen lihaksikkaan, hyvintreenatun ja lannistumattoman gladiaattorin vaikutelman.

Virallisissa rotustandardeissa ei ole mitään korkeus- ja painonormeja. Koirilla on maksimaalinen substanssi kokoonsa nähden.Eli massiivinen kokoonsa nähden, mutta ehdottomasti sopusuhtainen, ei lihava!  Narttujen normaalipaino on 20-30 kg ja säkäkorkeus 40-50 cm. Urokset painavat yleensä 25-40 kg ja ovat 45-55 cm korkeita.

Luonteeltaan bullterrieri on ylpeä, oikkuileva, itsevarma ja kontaktinhakuinen. Oikein kasvatettu bullterrieri on erinomainen perheenjäsen, joka mielellään osallistuu kaikkiin mahdollisiin aktiviteetteihin, niin ristisanatehtävien ratkontaan kuin lasten kovakouraisiin leikkeihin.

Päästäkseen sinne asti, tarvitaan toki johdonmukaisuutta ja rakkautta. Jo ensimmäisenä päivänä uudessa kodissaan täytyy pennun oppia elämän rajoitukset ja sen, että omistaja määrää säännöt.

Kuin seurauksena bullterrierin itsenäisestä luonteesta, ei se ymmärrä käyttökoirien klubin tiukkoja koulutusharjoituksia. Jos bullterrieriä käsittelee epäoikeudenmukaisesti tai ylimielisesti ja nöyryyttävästi saa tulokseksi surullisen, selkäsaunaa pelkäävän koiran tai hirviön, jota on mahdoton käsitellä.

Tämän päivän bullterrierit ovat pitkän jalostustyön tuloksena erittäin sosiaalisia että ihmisystävällisiä. 
Suomessa on muutama rodun vastuuntuntoista kasvattajaa. Ruotsissa rotu on huomattavasti yleisempi kuin meillä Suomessa.

teksti Anne Trygg & taustakuva Jari Trygg